NE KADAR PROTEİNE İHTİYACIMIZ VAR?

Yetişkin bir insan (19 yaş üstü) için protein gereksinimi günde, vücut ağırlığı başına 1 gramdır. 70 kg ağırlığındaki bir insanın günlük gereksinimi 70 gramdır, bu değer büyüme veya gelişme ve tüm sağlığın düzenlenmesi için ‘optimum’ miktardır. Protein gereksinimi, enerjisi düşük gıdalardan ve tam olarak karşılandığında tüm yaşlarda kas ve kemik sağlığı korunur hatta ileri yaşlarda görülen sarkopeni (yaşa bağlı kas kütlesinde azalma) önlenebilir. Aynı zamanda, proteinin optimum düzeyde alınması ileri yaşlarda görülen şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların riskinin önemli ölçüde azaltmaktadır.

Yüksek Kaliteli Protein İçeren Gıdalar: 
bu gıdaların içerdiği proteinin yapısında bulunan tüm amino asitler insan gereksinimine uygun miktarlardadır ve aynı zamanda kolay sindirilirler. Bu, gıdadaki proteinin vücut tarafından daha iyi kullanılmasını ve hücrelere daha iyi ulaşmasını sağladığı için önemlidir. Bu gıdalara en iyi örnek, % 100 vücut proteinine dönüşebilen, yumurtadır. Yumurtayı et, süt, tavuk, balık, süt ürünleri gibi gıdalar takip eder.

Tam Kaliteli Protein İçeren Gıdalar: 
bu gıdaların içerdiği proteinin yapısında bulunan tüm amino asitler insan gereksinimine uygun miktarlardadır. Genellikle hayvansal kaynaklı proteinler yumurta, et, tavuk, balık, süt tam kaliteli proteinleri içeren gıdalardır. Bazı kurubaklagiller ve tahıllar hayvansal kaynaklı gıdalar ile bir arada tüketildiği zaman tam kaliteli proteine yakın değere sahip olabilirler.
Kalitesiz Protein İçeren Gıdalar: 

bu gıdaların içerdiği proteinin insan vücudundaki proteine dönüşmesinde bazı eksikleri vardır. Mısır ve jelatin proteinleri bu gıdalara örnek olarak verilebilir.

YÜKSEK KALİTELİ TAVUK ETİNİN BESLENMEDE AYRI BİR YERİ VAR…

Derisi alınmış tavuk etinin yağ içeriği kırmızı etten daha düşüktür. Tavuk beyaz (göğüs) etinin yağı kalça-but kısmından daha düşüktür. Tavuk etindeki yağın bileşiminde tekli doymuş yağ asitleri ve omega-3 (alfa-linoleik asit) yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağlar sağlıklı yağlar olarak tanımlanmaktadır. Tavuk etindeki yağın bileşimindeki doymuş yağ miktarı kırmızı etten daha düşüktür. Tavuk eti koroner kalp hastalıklarının riskini arttıran trans yağ içermez. 100g tavuk eti niyasin vitamin günlük gereksinimin 100% ünü karşılar.
Tavuk etinin diğer etlerden farklı bir özelliği kolaylıkla önemli besin öğelerince zenginleştirilebilmesidir. Örneğin Tavuk yeminin 1 kilogramına eklenen 0.24 miligram organik formdaki selenyum minerali, tavuk göğüs etinin 100 gramındaki selenyum miktarının 8.6 mikrogramdan 41 mikrograma çıkmasına neden olmuştur.
Bu değer ile günlük gereksinimin %65′ den fazlası karşılanmaktadır. Gün geçtikçe toprakların selenyum mineralince fakirleşmesine bağlı olarak bu minerallerin yetersizliği yaygınlaşmaktadır. Günlük selenyum gereksinimi 55 migrogramdır ve vücuttaki en önemli rolü antioksidan özelliği nedeniyle kanserden koruyucu etkisidir.

DONDURULMUŞ ÜRÜNLERİ SATIN ALIRKEN

Et seçiminizi yaparken mümkün olduğunca görünür yağları az olan etleri seçmeliyiz. Dondurulmuş gıdalar satın alırken, Soğuk zincirin bozulduğunu yani çözünüp tekrar donduğunu gösteren iri buz kristalleri yada aşırı miktarda kar görüntülü paketler seçilmemelidir.

DONDURULMUŞ ÜRÜNLERİ SATIN ALIRKEN

Çiğ et, balık veya tavukta hastalık yapan bakteriler bulunur bu bakteriler 4-600 derece arasında hızla coğalır, bu nedenle bu gıdalar eve ulaşır ulaşmaz hemen buzdolabına kaldırılmadıkları veya pişirilmedikleri takdirde bozulurlar. Buzdolabında bakterilerin çoğalması durur anca ölmezler, pişirme bakterilerin ölmesini sağlar. Buzdolabında gıdalarımızı taze ve güvenli saklıyabilmek için buzdolabının sıcaklığı 40 derece olmalıdır. Bunu bir termometre ile belirli aralıklarda kontrol etmeniz gerekir. Etler hemen tüketilmeyecekse derin dondurucuda saklanabilir. Yumurta yıkanmadan kuru olarak varsa karton kutusunda saklanmalıdır. Gıdalar başka amaçlar için yapılmış plastik kaplarda saklanmamalıdır. Boş deterjan kutusunda et saklanmamalıdır. Gıdaların saklanmasında en idaeli cam kaplardır.

HAZIRLEKEN VE PİŞİRİRKEN

Herhangi bir hastalığa yakalanmamak için hazırlama ve pişirme sırasında altın kurallar: Yıka: elleri ve bıçak, kesme tahtası gibi araçları Ayır: Çiğ etleri diğer gıdalardan uzak tut Pişir: iç sıcaklığı 74 derece oluncaya kadar pişir Soğut: piştikten sonra en geç iki saat içinde buz dolabına kaldır. Çiğ tavuk ve etlerin pişirmeden önce yıkanması doğru değildir. Pişirme bakterileri öldürmek için yeterlidir. Bir kez çözdürülmüş gıdalar tekrar dondurulmamalıdır. Dondurma işlemi gıdaların besleyici değerini en iyi koruyan yöntemlerden biridir. Ancak çözündürme işlemi uygun koşullarda yapılmalıdır.

PROTEİNE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

Gıdalar, vücudumuz için gerekli olan, karbonhidratlar, yağlar, protein, vitaminler ve minerallerden oluşur. Bu maddelere kısaca besin öğeleri denir. Gıda ile alınan bir besin öğesinin, örneğin karbonhidratların veya proteinin tek başına beslenmede çok önemli olması mümkün değildir. Vücutta hepsi bir arada ve bir uyum içinde çalışırken, biri diğerinin işlevini kolaylaştırır. Karbonhidratlar vücudumuzun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlarken, proteinler vücut kas dokusunun, hormonların, sindirim enzimlerinin, bağışıklık maddelerinin üretilmesinden sorumludurlar. Yağlar da her ihtimale karşı enerji deposu görevini üstlenir ve aynı zamanda tıpkı proteinler gibi yaşamsal önemi olan bir çok bileşiğin üretiminden sorumludurlar.
Beslenmede çok önemli yeri olan proteinlerin vücuda her gün, yeteri miktarda sağlanması yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu protein doğrudan gıdalardan alınır, ancak her gıdanın içerdiği protein insan vücuduna aynı oranda protein sağlamaz. Bu durum“Gıdaların Protein Kalitesi” kavramı ile açıklanmaktadır.